Oregano

origanum vulgare

oregano15ml-large-500x1350-eu
Od setek lat oregano jest znane jako jeden z najsilniejszych i najkorzystniej działających olejków eterycznych. Oregano można znaleźć w książkach kucharskich i szafkach kuchennych na całym świecie, ponieważ jego wszechstronny smak uzupełnia różnorodność naszej kuchni. Głównym składnikiem chemicznym oregano jest karwakrol, wyekstrahowany z pachnących liści rośliny oregano, Origanum vulgare, będący fenolem, który sprawia, że ten olejek eteryczny jest jednym z najbardziej wszechstronnych i najsilniejszych olejków. Przy stosowaniu miejscowym olejek z oregano należy rozcieńczyć olejkiem bazowym.

Oregano

origanum vulgare

oregano15ml-large-500x1350-eu
Od setek lat oregano jest znane jako jeden z najsilniejszych i najkorzystniej działających olejków eterycznych. Oregano można znaleźć w książkach kucharskich i szafkach kuchennych na całym świecie, ponieważ jego wszechstronny smak uzupełnia różnorodność naszej kuchni. Głównym składnikiem chemicznym oregano jest karwakrol, wyekstrahowany z pachnących liści rośliny oregano, Origanum vulgare, będący fenolem, który sprawia, że ten olejek eteryczny jest jednym z najbardziej wszechstronnych i najsilniejszych olejków. Przy stosowaniu miejscowym olejek z oregano należy rozcieńczyć olejkiem bazowym.

Podstawowe korzyści:

  • Uznawany za jeden z najintensywniejszych olejków eterycznych, ma niezliczone zastosowania i przynosi liczne korzyści.
  • Uniwersalny składnik aromatyzujący, powszechnie stosowany na całym świecie w słonych i pikantnych potrawach, najczęściej w formie suszonych ziół.
  • Niesamowicie ostra woń i smak sprawiają, że jest to bardzo wydajna przyprawa, niezależnie od potrawy.
  • Pikantny, ziołowy posmak idealnie komponuje się ze składnikami zup, sałatek i przyprawami wytrawnych dań.
  • Rozcieńczony z olejem bazowym może być wykorzystywany do masażu odprężającego.

Gotowanie z olejkiem eterycznym z oregano

W porównaniu ze świeżymi bądź suchymi przyprawami lub innymi środkami aromatyzującymi, olejki eteryczne mają tak silny aromat, że nawet najmniejsza ich ilość może nadać potrawom wyrazistego smaku. W przypadku użycia olejku z oregano do gotowania najlepiej jest stosować metodę wykałaczki – zanurzyć końcówkę czystej wykałaczki w buteleczce z olejkiem eterycznym i wymieszać składniki tą wykałaczką. Po zamieszaniu wykałaczką potrawy w naczyniu spróbuj, czy nie trzeba dodać jeszcze więcej olejku.

Zastosowania

  • W daniach kuchni włoskiej możesz zastąpić jedną łyżkę stołową suchego oregano jedną kroplą olejku z oregano.
  • Użyj jednej kropli olejku zamiast suszonego oregano do sosu do spaghetti, sosu do pizzy lub do pieczeni.
  • Połącz olejek eteryczny z oregano i olejek eteryczny z mięty pieprzowej z olejem bazowym do wykonania masażu rozgrzewającego.
  • Opracuj własne mydło do rąk, mieszając płynne mydło kastylijskie, wodę i kilka kropli olejku z oregano.

Sposób użycia

  • Aromatyczne: Dodaj trzy lub cztery krople do dowolnego dyfuzora.
  • Jako dodatek kulinarny: Rozcieńcz jedną kroplę w 125 ml płynu.
  • Miejscowe: Masaż: wymieszać 5 kropli z 10 ml olejku nośnikowego. Kąpiel: wymieszać 5 kropli z 5 ml olejku nośnikowego. Perfumowanie: wymieszać 1 kroplę z 10 kroplami olejku nośnikowego.

Uwagi

Może powodować podrażnienia skóry. Przechowywać poza zasięgiem dzieci. Jeśli jesteś w ciąży, karmisz piersią lub jesteś pod opieką lekarską, skonsultuj się ze swoim lekarzem. Unikać kontaktu z oczami, wewnętrzną częścią uszu i innymi wrażliwymi obszarami.